77 ルクジュウ❶

毎日暑いですね。本土よりは涼しいと言われる沖縄ですが、クーラーの部屋からでると熱波のように感じます。屋外の木陰のそよ風が最高です。

同じ今帰仁に住む、紅型仲間よりルクジュウ作りたいけど豆腐はどうしているの?と聞かれ、やってみる事にしました。今帰仁の豆腐といえば「棚原豆腐」です。師匠と作ったのは10年以上前、普通の島豆腐の3倍くらい濃い豆腐でつくるんだよと聞きました。棚原さんはよその豆腐より濃いから〜とのことで、ルクジュウのために隙間を埋めるように、固めに作っていただきました。

ルクジュウとは紅型の型彫り用の下敷きの事。島豆腐を乾燥させ、乾ききるのはおおよそ60日。ろくじゅうという読みからなまって、ルクジュウと言います。琉球王朝時代、カッター板などありませんでした。豆腐が固くなるという事に気づいたの一体だれなのでしょうか。昔の人は偉大です。

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豆腐の木枠、そのまんま。島豆腐10丁分です。It is 10 of Tofu before cut.

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豆腐入刀 Cut!!

初日のサイズです。切り方バラバラで、高さもまちまちとなっておりますが、2ヶ月後が楽しみです。

It is very hot outside,every days. They said that Okinawa is cooler than mainland Japan though, when went out from room using AC, I’m feeling a heat wave. However It is so comfortable if I stay in the shade of trees,there are nice breeze.

Anyway, my Bingata friend in Nakijin asked me “when you make Rukuju,where did you get Tofu near hear??” Tanahara-Tofu, it is famous Tofu shop in Nakijin so that I ordered Tofu to make “Rukuju” and try to make “Rukuju”. I made it over 10 years ago with my great teacher. It is new trial for me. Usually, Okinawan Tofu is harder than mainland one, but Tofu for “Rukuju” is three times harder than Okinawan normal Tofu. Mrs. Tanahara said “Our Tofu is thicker than other Tofu shop.”

Do you know what “Rukuju”is?? It is desk mat when I cut pattern paper for Bingata. In Ryukyu kingdom, there were no labor sheet like now, so someone found if the Tofu would dry,it will be very herd product. The people who living 500 years ago, they are so great.

I’m really excited after two month!!

 

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